zondag 2 augustus 2009

Het Tijdeloze Werk

Een belangrijke ets uit het begin, 1952, is het Tijdeloze Werk. Hierin beeldt Anton het gegeven uit dat man en vrouw, of manlijke en vrouwelijke natuur, niet vanzelf met elkaar kunnen leven. Zij zijn zo verschillend dat er in de diepte een verbinding gemaakt moet worden.
Dit heeft niets te maken met de meer oppervlakkige problemen, zoals ze overal steeds weer besproken worden, van filosofische werken tot aan weekend-blaadjes toe. Met daartussenin ernstige pogingen van echtparen en psychiaters om een leefbare oplossing te vinden.
Heel diep moeten man en vrouw elkaar zoeken. Beiden hebben ze hun specifieke taak. De vrouw is hoeder van de natuur, zij kalmeert het dier, beschermt het. De man moet ze tot elkaar brengen, hij gebruikt zijn kracht heel voorzichtig, wekt vertrouwen, in het dier van de vrouw maar ook in het dier van de man.
Dit gegeven bleef altijd in Anton's werk aanwezig. In het begin van de 70-er jaren heeft hij opnieuw een ets gemaakt van dit gegeven. Nu niet met de twee figuren, de man en de vrouw, maar één figuur. Ook in de mens zelf moet dit verband gelegd worden, om in balans te zijn.
Hieronder een deel van deze ets, tot een collage samengesteld met een deel van een ets over IJmuiden. Overal staat "doin I" en "correction I", waarmee hij aangaf dat vlekken en beschadigingen tijdens het creatieve proces ontstaan waren.




1 opmerking:

  1. Het zijn prachtige etsen en met dit verhaal erbij geeft het een zeer helder beeld van de basis waaruit Anton werkte. Puur en begrijpelijk en waar ('manlijke en vrouwelijke natuur, niet vanzelf met elkaar kunnen leven. Zij zijn zo verschillend dat er in de diepte een verbinding gemaakt moet worden')

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.