maandag 6 juli 2009

De betekenis van de symbolen

Ik krijg vaak mails van mensen die willen weten wat dat betekent, wat er op het werk staat. Soms de tekst, soms de afbeeldingen, of beide. Ik probeer dan zoveel mogelijk Anton's eigen woorden te gebruiken, maar vaak heb ik die niet en moet ik afgaan op wat ik er zelf van weet.

Het interessantste is natuurlijk wanneer ik letterlijk kan doorgeven wat Anton er zelf van zei. Ik heb een paar voorbeelden verzameld.

Over de onschuld: Onschuld is handen zonder handeling voeten zonder te staan. Alleen beleven van de kwetsing die de geest de ziel aandeed zolang de mens zich denkt opgericht te hebben.


Het dier. Alle krachten die er over zijn doordat de liefde niet volledig de ziel omvat. Alleen in viervoud van vrouwzijn als vier vrouwen als eenheid is de ziel volledig levend.


Confrontatie: De twee overtuigingen tegenover elkaar. Het einde van onze planeet. Ook het einde van ieder dagelijks gebeuren van iedere ontmoeting. Anton Heyboer 1984


Man houdt steen vast waarmee hij zichzelf dermate verwondt dat hij alleen nog bloedt en niet meer tot overtuiging komen kan omdat iedere overtuiging een incapseling is van levensbloed zien.
In een tekening uit 1979 staat over de steen: "The stone as animus is used to hurt itself as culture".1 opmerking:

  1. De teksten zijn Anton zijn altijd intrigerend maar heel vaak niet te bevatten. Daarom is het zo goed dat hij 4 vrouwen in zijn leven had, die ieder hun eigen functie hadden ten aanzien van zijn werk.

    Ik vind jouw 'hertalingen' van zijn woorden altijd zeer inzichtgevend. Daarom ben ik er absoluut voor, dat je jouw inzichten in jouw eigen woorden ernaast zet.

    BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.