zaterdag 18 juli 2009

Eigen Wereld

Uit een mail van Olaf:

Ik had je een tijdje geleden geschreven of jij wist waarom de Ets Eigen Wereld (1960) in vrijwel ieder boek over Heyboer staat afgebeeld.

Ik heb inmiddels het antwoord gevonden. In het 2e boek van Locher uit 1976 (met de bruine kaft), staat op een gegeven moment dat Heyboer zich terugtrok uit het allerdaagse leven en ging leven in ZIJN EIGEN WERELD.

Lotti:
Het is inderdaad een wezenlijk gegeven in Anton’s leven. Alleen is de tekst op de ets een beetje anders dan het altijd gelezen werd. Het maakt voor de betekenis niet echt veel uit. Er staat niet “eigen wereld” maar “leven – wereld”. De rechterhelft van de cirkel is ‘leven’, de linkerhelft ‘wereld’.

Verder lijkt het of er links naast de figuur “man” staat, en nog iets wat niet te ontcijferen is, misschien “oker”. De rest ziet er allemaal uit als aanduidingen van kleur: hoe het bij het afdrukken ingekleurd moet worden. Oker in de rechterhelft van de cirkel, en misschien ook in de andere helft, wit in de baan uiterst rechts.

Het gaat dus wel over de tegenstelling tussen wat hij zag als het leven, en wat zich in de wereld afspeelde. Wel samen die complete cirkel, maar elk in zijn eigen gebied. Hij voelde altijd een heel grote afstand tussen wat hij zelf van binnen ervaarde, en hoe het in de wereld was. Een onverenigbare tegenstelling, maar toch allebei reeël.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.