woensdag 8 juli 2009

Vrijheids-serie

Een interessante ets, uit de "Vrijheid" serie. Ik ken wel de drie figuren in een cirkel, maar dat zijn dan altijd drie geknielde figuurtjes. Een in het midden, en de twee aan weerskanten naar het midden toe gericht. Het beeldt de 'complete wereld' of 'complete mens' uit. In het midden de onschuld, de twee aan de zijkanten de confrontatie.

Boven en links staat een vrouw in het midden, geflankeerd door twee mannen, rechts en onder een man in het midden geflankeerd door vrouwen.

Ik heb de foto wat meer contrast gegeven zodat alles duidelijker te zien was.

Links staat "massamens + individu mens", daaronder "de aangepaste individualist", en in de cirkel "teleurstelling en aanpassing". Of het nog een betekenis heeft dat die tekst in de beide cirkels met een vrouw in het midden staat, weet ik niet. Het kan zijn dat die twee de man uitbeelden, met zijn innerlijke vrouw, de anima. De andere twee de vrouw. Maar dat is dus niet zeker.

Ik kreeg een jaar geleden een foto toegestuurd van "Vrijheid 9" en daar staat een hele rij op van tegenover elkaar zittende figuren, maar dan zonder de figuren ertussen. Steeds een man en een vrouw tegenover elkaar.

Als iemand nog een afbeelding heeft van een ets uit deze serie zou dat erg leuk zijn. Misschien is het dan mogelijk om uit te vinden waar het over ging.


2 opmerkingen:

 1. Waar het over ging staat er niet, maar het is wel zo belangrijk dat het Gemeentemuseum in Den Haag de afbeeldingen in 2008 heeft gebruikt voor een leerstuk voor leerlingen. Dit is een voorbeeld voor de groepen 5 t/m 7.

  http://www.gemeentemuseum.nl/documents/upload/leesverteltekst%208xslim.pdf

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Erg leuk gedaan, dat werkstuk. Goed gegeven waar ze van uit gingen, en mooi uitgevoerd.
  Jammer dat bladen van de ets "Vrijheid" in de verkeerde volgorde staan. Ik ben benieuwd of een "Woord-knappe" leerling het ontdekt.

  De afbeelding is te klein om te kunnen zien welk nummer deze ets is van de serie. Ik heb nu een paar afbeeldingen, als ik er wat meer heb, zal ik ze in de blog zetten.

  BeantwoordenVerwijderen

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.